6 Temmuz 2009 Pazartesi

Japon kültüründen sızma tasarım...


Biz neden oldurmadık bilmiyorum. Kendimize yeterince dönemediğimiz için midir? Ya göremediğimiz için mi? Bize dair değerleri, dokuları, kokuları, bize has olan noktaları bozmadan bayağılaştırmadan herkesle paylaşmak için nedense hep geç kaldık. Şimdiler biraz daha olumlu gelişmeler var tabi. Bunları niye mi yazdım. Bu yıl Mango 'da dikkat çeken ve diğer birçok markada da gördüğümüz gibi bir japon esintisi vardı. Kimanomtrak trenç kotlar, lacivert renkler, kuşak kemerler... Şimdi ise konumuz japon felsefesinin iliklerine kadar işlediği bir dünya markası. o gerçek bir özgüven timsali. Benim diyen ama bir o kadar ya siz, diyen bir marka. Hem sıcak hem mesafeli...Olgun, duru, durultan bir havası var, en önemlisi çağıran bir havası var.Muji'den bahsediyorum.Muji adı, Japonca "markasız kaliteli ürünler" anlamına gelen "Mujirushi Ryohin"in kısaltmasından geliyor.
Muji Ürünleri Muji 7000'den fazla ürün çeşidine sahip. İşte bazı ürün başlıkları: Kırtasiye - Mobilya - Mutfak Eşyaları - Seyahat Aksesuarları - Kişisel Bakım Malzemeleri - Tekstil Ürünleri - Yararlı Ev Aletleri - Hediyelik Eşyalar - Kamp MalzemeleriDünyanın En Bilinen Markasız Markası Muji ambalaj ve ürünlerinde Muji markasına ilişkin hiçbir logo göremezsiniz. Tüm Muji ürünleri mağaza raflarında sadece temel ürün bilgisi ve fiyat etiketi ile sergilenir. "Markasız" olmak, Muji'nin, markalaşma adına yapılacak masraflarının üretime aktarılmasına ve ürün tasarımına yoğunlaşmasına yardım eder. Muji yönetiminin ısrarla savunduğu ilke şudur: "Markalar ve markalama dıştan gelen bir unsurdur. Tüketicilere kişisel bilinirlik dışında özel bir fayda sağlamaz. Muji'nin özellikle önem verdiği, ürünün en temel formudur."
Muji Uluslararası Tasarım Yarışması 2008 yılında üçüncüsü yapılan "Muji Awards International Design Competition"da her sene bir tema işleniyor. Dünyanın her yerinden binlerce tasarımcı bu yarışmaya katılıyor. Jüri farklı disiplinlerden gelen, alanlarında isim yapmış kişilerden oluşuyor.
Darısı bizim başımıza diyorum:)

1 yorum:

  1. Nişantaşı'ndan sonra Bağdat'a da açıyorlar yakında kocaman bi yer. yani anladığım kadarıyla yakında.. Divanın ordan geçerken gördüğüm budur :D İED'de açılan yeni bir tasarım programı var, orda da 1 sene boyunca öğrenciler Muji'ye tasarım yapıyorlar.. Daha ne istersin ki zaten bi tasarım öğrencisi olunca..

    YanıtlaSil